Na plněné houby:
• 4 velké portobello houby
• sů1 lžíce olivového oleje
• 4 čerstvé burgerové bulky
• 100 g čerstvého sýra (např. feta, ricotta nebo kozí sýr)
• 1/2 šálku čerstvého špenátu (může být i mražený, ale před použitím je potřeba ho rozmrazit a dobře vymačkat)
• 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky)
• 1 stroužek česneku, nasekaný na jemno
• 1/2 cibule, nasekané na drobno
• 1 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
• sůl a čerstvě mletý pepř
• 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra, pokud máte rádi)
• 1 lžíce balzamikového octa (volitelné)
• olivový olej na pokapání
Na dochucení:
• Čerstvé bylinky na posypání (petržel, bazalka nebo tymián)
Příprava
1. Příprava hub: Portobello houby opatrně omyjte a osušte. Odstraňte stonky, ale zachovejte plátky klobouku. Nožičky můžete nakrájet na malé kousky a použít je do náplně. Pomocí lžičky opatrně vydlabejte střed klobouku, abyste vytvořili místo pro náplň. Pokud chcete, můžete klobouk jemně potřít olivovým olejem pro lepší chuť při grilování.
2. Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek na střední teplotě, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu, asi 5 minut.Přidejte nasekané stonky hub a krátce je osmahněte, asi 2–3 minuty. Do pánve přidejte špenát (pokud je čerstvý, krátce ho orestujte, pokud je mražený, přidejte ho až po vymačkání z přebytečné vody). Míchejte, dokud špenát nezměkne a nezačne se vařit.Přidejte čerstvý sýr (fetu nebo ricottu), piniové oříšky, nasekanou bazalku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí do husté náplně. Pokud máte rádi krémovější náplň, přidejte více sýra.
3. Plnění hub: Naplňte každou houbu připravenou směsí a jemně ji stlačte, aby se náplň dobře usadila. Na každou naplněnou houbu nasypte trochu nastrouhaného parmazánu pro křupavou vrstvu na povrchu.
4. Grilování: Na grilu (nebo v troubě na plechu) rozehřejte střední teplotu. Položte naplněné houby na grilovací mřížku nebo plech vyložený pečicím papírem. Pokud používáte troubu, zapněte ji na 180°C. Grilujte nebo pečte 15–20 minut, dokud houby nezměknou a sýr se neroztaví a lehce zlatavě opeče.
5. Dokončení a podávání: Po vyjmutí z grilu pokapejte houby balzamikovým octem (pokud používáte) a posypte čerstvými bylinkami. Podávejte jako hlavní chod se salátem, nebo jako přílohu k masu nebo grilovaným pokrmům.
Plněná portobello houba je skvělou volbou pro vegetariánský oběd nebo večeři, která zaujme svou chutí, texturou i vzhledem. Kombinace houbového klobouku s krémovým sýrem a špenátem je skutečně lahodná, a piniové oříšky přidávají příjemnou křupavost.