Suroviny:
Těsto:
• 250 g hladké mouky
• 150 ml vlažné vody
• 1/2 balíčku sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)
• 1 lžíce olivového oleje
• 1/2 lžičky soli
Omáčka:
• 200 g drcených rajčat
• 1 stroužek česneku (nasekaný)
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžička sušeného oregana
• sůl a pepř podle chuti
Na ozdobení:
• 150 g mozzarelly
• salám, žampiony, olivy, bazalka – podle chuti
• olivový olej na potření těsta
Příprava těsta:
Smíchejte mouku, droždí, sůl a přidejte vlažnou vodu s olivovým olejem. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout 1 hodinu.
Příprava omáčky:
Na grilovací pánvi rozehřejte olivový olej, přidej česnek, poté rajčata, oregano, sůl a pepř. Vař 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Rozpálení grilu:
Připravte si grilovací ohniště. Ideální je střední žár, který dokáže těsto propéct, ale nespálit.
Grilování těsta:
Vyválejte těsto na tenčí placku, potřeme ho olivovým olejem a polož na horký gril. Pečte asi 2–3 minuty, dokud spodní strana nezezlátne.
Obrácení a dokončení pizzy:
Otočte těsto, rychle natřete omáčkou, přidejte sýr a další ingredience. Přesuňte pizzu na menší žár nebo ho přikryjte poklicí a pečte dalších 3–5 minut, dokud se sýr nerozpustí a spodek těsta nebude křupavý.
Podávání:
Hotovou pizzu servíruj s čerstvou bazalkou, parmazánem nebo kapkou olivového oleje.
Tip: Vyzkoušejte variantu jen s česnekovým olejem a hrubou solí – skvělá focaccia ve stylu pizzy
