Pizza na grilovacím ohništi

Suroviny:

Těsto:

• 250 g hladké mouky

• 150 ml vlažné vody

• 1/2 balíčku sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)

• 1 lžíce olivového oleje

• 1/2 lžičky soli

Omáčka:

• 200 g drcených rajčat

• 1 stroužek česneku (nasekaný)

• 1 lžíce olivového oleje

• 1 lžička sušeného oregana

• sůl a pepř podle chuti

Na ozdobení:

• 150 g mozzarelly

• salám, žampiony, olivy, bazalka – podle chuti

• olivový olej na potření těsta


Příprava těsta:

Smíchejte mouku, droždí, sůl a přidejte vlažnou vodu s olivovým olejem. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout 1 hodinu.

Příprava omáčky:
Na grilovací pánvi rozehřejte olivový olej, přidej česnek, poté rajčata, oregano, sůl a pepř. Vař 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Rozpálení grilu:
Připravte si grilovací ohniště. Ideální je střední žár, který dokáže těsto propéct, ale nespálit.

Grilování těsta:
Vyválejte těsto na tenčí placku, potřeme ho olivovým olejem a polož na horký gril. Pečte asi 2–3 minuty, dokud spodní strana nezezlátne.

Obrácení a dokončení pizzy:
Otočte těsto, rychle natřete omáčkou, přidejte sýr a další ingredience. Přesuňte pizzu na menší žár nebo ho přikryjte poklicí a pečte dalších 3–5 minut, dokud se sýr nerozpustí a spodek těsta nebude křupavý.

Podávání:
Hotovou pizzu servíruj s čerstvou bazalkou, parmazánem nebo kapkou olivového oleje.

Tip: Vyzkoušejte variantu jen s česnekovým olejem a hrubou solí – skvělá focaccia ve stylu pizzy