Grilovaný tuňák s teriyaki omáčkou

Suroviny (pro 4 osoby):

• 4 steaky z tuňáka (150–200 g každý)

• sezamová semínka na posypání

• jarní cibulka nebo koriandr na ozdobu

• plátky limetky k podávání

• 4 stroužky česneku (nasekané)

Domácí teriyaki omáčka:

• 4 lžíce sójové omáčky

• 2 lžíce mirinu (nebo rýžového octa)

• 2 lžíce medu nebo třtinového cukru

• 1 lžíce sezamového oleje

• 1 stroužek česneku (nasekaný)

• 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaný)

• 1 lžička kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody (na zahuštění – volitelné)

Příprava omáčky:

  • V malém kastrůlku smíchejte všechny suroviny na omáčku (kromě škrobu). Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut, dokud nezačne houstnout.
  • Pokud chcete hustší glazuru, vmíchejte škrob rozmíchaný ve vodě a krátce povařte. Nech vychladnout.

Marinování tuňáka:

  • Polovinu omáčky dejte stranou na potírání při grilování.
  • Zbytkem potřete tuňákové steaky a nechte je odležet asi 20 minut v lednici.

Grilování:

  • Připravte ohniště na vysoký přímý žár. Gril lehce naolejujte.
  • Steaky grilujte 1,5–2 minuty z každé strany – tuňák by měl být uvnitř růžový.
  • Během grilování potírejte zbylou teriyaki omáčkou, aby vytvořila krásnou lesklou glazuru.

Podávání:

  • Hotové steaky posypte sezamovými semínky a nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem.
  • Podávejte s rýží, salátem z okurky nebo grilovaným mangem a limetkou.

Tipy:

  • Pokud nemáte mirin, použijte trochu bílého vína s kapkou cukru.
  • Tuňák se griluje opravdu rychle – pozor, ať ho nevysušíte.
  • Výborný je i studený – třeba nakrájený na plátky do salátu nebo do bagety s avokádem.