Řecké souvlaki připravované na Fenix grilu

Představte si, že jste se právě vrátili z úžasné dovolené na řeckých ostrovech již teď vám chybí místní lahodná kuchyně. My vám dnes ukážeme, jak si pravé řecké suvlaki připravíte na grilu Fénix přímo u vás doma.

Ingredience:

• 500 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou (nakrájené na kostky)

• 2 lžíce olivového oleje

•  3 stroužky česneku (jemně nasekané)

• šťáva z 1 citronu

• 1 lžička sušeného oregana

• 1 lžička sušeného tymiánu

• 1 lžička sušeného rozmarýnu

• sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

• grilovací jehly nebo namočené špejle

Příprava

1.  Příprava marinády: Ve velké míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu, sušené oregano, tymián, rozmarýn, sůl a pepř.

2. Marinování masa: Přidejte nakrájené kostky masa do mísy s marinádou. Promíchejte, aby se maso dobře obalilo. Nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně však přes noc.

3. Příprava grilu: Připravte si gril na střední až vysokou teplotu. Pokud používáte dřevěné uhlí, nechte uhlí rozžhavit do bělavé barvy.

4. Napíchnutí na jehly: Maso napíchněte na grilovací jehly nebo namočené špejle. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je předem na 30 minut do vody. Toto zabrání tomu, aby během grilování shořely.

5. Grilování: Položte špízy na rozpálený gril a grilujte zhruba 10-15 minut, přičemž je každých pár minut otáčejte, aby se maso propeklo rovnoměrně a získalo zlatavou kůrku. Dbejte na to, aby bylo maso uvnitř dobře propečené.

6. Podávání: Hotové suvlaki podávejte s řeckým chlebem pita, čerstvou zeleninou (např. rajčata, okurky, červená cibule) a tzatziki omáčkou. Můžete také přidat plátky citronu na dochucení.

Tipy na servírování
Pro perfektní zážitek ze suvlaki servírujte špízy na velkém servírovacím talíři s vedlejším talířem čerstvých pita chlebů. Přidejte misku tzatziki omáčky pro osvěžující chuť, a doplňte misku nakrájené zeleniny, jako jsou rajčata, okurky a červená cibule. Pro extra chuť můžete přidat plátky citronu na dochucení a posypat špízy čerstvou nasekanou petrželkou nebo koriandrem.