Tradiční paella na otevřeném ohni 

Suroviny (pro 4 osoby):

Základ:

• 300 g rýže na paellu (např. Arborio nebo Bomba)

• 1 lžíce olivového oleje

• 1 cibule (nasekaná)

• 2 stroužky česneku (nasekané)

• 1 červená paprika (nakrájená na proužky)

• 2 rajčata (nasekaná)

• 1 lžička sladké papriky

• špetka šafránu (nebo kurkumy jako alternativa)

• 1 lžíce rajčatového protlaku

• 1 lžička soli

Tekutiny:

• 750 ml kuřecího nebo rybího vývaru

• 100 ml suchého bílého vína

Maso a mořské plody:

• 200 g kuřecího masa (nakrájené na kousky)

• 200 g mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry)

•100 g chorizo klobásy (nakrájené na plátky)

Dokončení:

• citron na podávání

• čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

Příprava Fénixu:
Připravte si gril a položte na něj velkou litinovou nebo ocelovou pánev (ideálně paellera)

Orestování surovin:

  • Na rozehřátém oleji osmažte chorizo, aby pustilo tuk. Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova.
  • Přidejte cibuli, česnek a papriku. Restujte asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí.
  • Vmíchejte rajčata, rajčatový protlak, sladkou papriku a šafrán.

Přidání rýže a tekutin:

  • Vsypte rýži a důkladně promíchejte.
  • Přilejte víno a nechejte ho odpařit.
  • Postupně přilévejte horký vývar a už NEMÍCHEJTE (paella se nesmí míchat jako rizoto!).

Dokončení:

  • Po 10 minutách přidejte krevety, mušle a kalamáry rovnoměrně na povrch.
  • Přikryjte alobalem nebo poklicí a nechte ještě 10–15 minut dojít, dokud se tekutina nevstřebá a rýže je měkká.
  • Pokud chcete socarrat (křupavou spodní vrstvu rýže), nechte pánev poslední minutu na silném žáru.

Podávání:

  • Sundejte pánev z ohně, posypte čerstvou petrželkou a podávejte s citronovými klínky.

Tipy:

  • Místo kuřete můžete použít králičí maso nebo jen mořské plody.
  • Paellu na grilu nedělejte nad přímým plamenem.
  • Pokud nemáš speciální rýži na paellu, použij kulatozrnnou rýži, ale ne dlouhozrnnou.