Francouzské tousty s karamelizovanými jablky a hruškami

Tento výborný, jednoduchý recept si zamilují všichni nadšenci sladké kuchyně. Francouzské tousty nám připravit ambasador FENIX grilu Jan Horák a my jsme pro vás Honzův recept sepsali.

Ingredience:

  • 4 plátky briošky nebo toustového chleba (může být i trochu starší)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • 1 lžíce cukru (může být třtinový)
  • špetka skořice
  • kousek másla (na grilování)

Na ovoce:

  • 2 jablka, mohou být oloupaná a nakrájená na měsíčky
  • 2 hrušky, mohou být oloupané a nakrájené na měsíčky
  • 200 ml jablečného nebo hruškového džusu
  • 2 lžíce cukru (nejlépe třtinový nebo krupicový)
  • špetka skořice
  • kousek másla

Postup:

  1. Ovoce:
    • Do pánve nebo litinové misky, kterou můžete položit na FENIX gril, dejte kousek másla.
    • Přidejte nakrájená jablka a hrušky, zasypte skořicí a nechte krátce restovat.
    • Zalijte džusem a nechte zredukovat, dokud se šťáva nezmění v hustý sirup a ovoce není karamelizované.
  2. Francouzské tousty:
    • V misce rozšlehejte vejce, mléko, cukr a skořici.
    • Plátky briošky nebo chleba obalte v této směsi.
    • Na FENIX grilu rozpusťte kousek másla a tousty opečte z obou stran dozlatova.
  3. Servírování:
    • Na talíř položte opečené tousty, navrch položte karamelizovaná jablka a hrušky.
    • Přelijte vzniklým karamelovým sirupem z džusu.
    • Můžete dozdobit oříšky, lístkem máty nebo trochou zakysané smetany či vanilkové zmrzliny.

A to nejlepší? Na grilovacím ohništi FENIX chutná tenhle recept ještě intenzivněji – opečené tousty i karamelizované ovoce získají jemný kouřový nádech, který na klasické pánvi nikdy nezískáte.