Grilovaná vepřová žebra s domácí BBQ omáčkou

Ingredience

Pro žebra:

• 2 kg vepřových žeber (ideálně baby back ribs)

• 1 lžíce soli

• 1 lžíce černého pepře

• 1 lžíce česnekového prášku

• 1 lžíce papriky (sladké nebo uzené)

• 1 lžička kajenského pepře (volitelné)

• 2 lžíce olivového oleje

Na BBQ omáčku:

• 1 šálek kečupu

• 1/2 šálku jablečného octa

• 1/4 šálku hnědého cukru

• 2 lžíce worcesterské omáčky

• 2 lžíce dijonské hořčice

• 1 lžíce medu

• 1 lžíce uzené papriky

• 1/2 lžičky česnekového prášku

• 1/2 lžičky cibulového prášku

• sůl a pepř podle chuti

Příprava

1. Příprava žeber: Pokud je na žebrech membrána na spodní straně, odstraňte ji. Pomůže to, aby byla žebra měkčí a lépe absorbovala marinádu. Membránu nejlépe sundáte tak, že ji na jednom konci lehce zvednete nožem a pak ji stáhnete prsty.

2. Suché koření: V malé misce smíchej sůl, černý pepř, česnekový prášek, papriku a případně kajenský pepř. Tuto směs důkladně vetřete do žeber z obou stran. Poté potřísněte žebra olivovým olejem, aby se koření lépe uchytilo. Nechejte žebra odležet při pokojové teplotě alespoň 30 minut, nebo je můžete nechat marinovat v lednici několik hodin (nebo přes noc) pro výraznější chuť.

3. Předpečení žeber: Předehřejte troubu na 150 °C. Žebra zabalte do alobalu a položte na plech. Pečte je v troubě asi 2-2,5 hodiny, dokud nejsou měkká. Předpečení pomůže, aby byla žebra šťavnatá a měkká.

4. Příprava BBQ omáčky: Během pečení žeber připravte BBQ omáčku. V kastrolu smíchejte kečup, jablečný ocet, hnědý cukr, worcesterskou omáčku, dijonskou hořčici, med, uzenou papriku, česnekový a cibulový prášek. Přiveďte k varu na střední teplotu, poté snižte teplotu a nechte omáčku vařit asi 15-20 minut, dokud nezhoustne. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

5. Grilování žeber: Předehřejte gril na střední teplotu. Vyjměte žebra z alobalu a potřísněte je připravenou BBQ omáčkou. Žebra položte na gril a grilujte je asi 5-10 minut z každé strany, pravidelně potírejte BBQ omáčkou, dokud nejsou krásně karamelizovaná a zlatavá.

6. Podávání: Hotová žebra sundejte z grilu a nech je chvíli odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. Poté nakrájejte žebra na jednotlivé kousky a podávejte s další porcí BBQ omáčky a oblíbenými přílohami, jako jsou coleslaw, pečené brambory nebo kukuřičný chléb.