Tento výborný, jednoduchý recept si zamilují všichni nadšenci sladké kuchyně. Francouzské tousty nám připravit ambasador FENIX grilu Jan Horák a my jsme pro vás Honzův recept sepsali.
Ingredience:
- 4 plátky briošky nebo toustového chleba (může být i trochu starší)
- 2 vejce
- 100 ml mléka nebo smetany
- 1 lžíce cukru (může být třtinový)
- špetka skořice
- kousek másla (na grilování)
Na ovoce:
- 2 jablka, mohou být oloupaná a nakrájená na měsíčky
- 2 hrušky, mohou být oloupané a nakrájené na měsíčky
- 200 ml jablečného nebo hruškového džusu
- 2 lžíce cukru (nejlépe třtinový nebo krupicový)
- špetka skořice
- kousek másla
Postup:
- Ovoce:
- Do pánve nebo litinové misky, kterou můžete položit na FENIX gril, dejte kousek másla.
- Přidejte nakrájená jablka a hrušky, zasypte skořicí a nechte krátce restovat.
- Zalijte džusem a nechte zredukovat, dokud se šťáva nezmění v hustý sirup a ovoce není karamelizované.
- Francouzské tousty:
- V misce rozšlehejte vejce, mléko, cukr a skořici.
- Plátky briošky nebo chleba obalte v této směsi.
- Na FENIX grilu rozpusťte kousek másla a tousty opečte z obou stran dozlatova.
- Servírování:
- Na talíř položte opečené tousty, navrch položte karamelizovaná jablka a hrušky.
- Přelijte vzniklým karamelovým sirupem z džusu.
- Můžete dozdobit oříšky, lístkem máty nebo trochou zakysané smetany či vanilkové zmrzliny.
A to nejlepší? Na grilovacím ohništi FENIX chutná tenhle recept ještě intenzivněji – opečené tousty i karamelizované ovoce získají jemný kouřový nádech, který na klasické pánvi nikdy nezískáte.


